مسیر
تعداد بازدید : 42
نجاری، شغلی با درآمدی از ۲میلیون تا ۳۰۰ میلیون
با زیروبم مسیر نجار شدن، آشنا شوید
نویسنده : مهدیس مرادیان | روزنامه نگار
من کیام؟
طاها آران هستم، 35ساله و دانشآموخته رشته صنایع چوب در مقطع کارشناسی. حدود 10سال است که به کار با چوب مشغولم و مدتی است با همراهی تیمم آموزش نجاری را بهصورت مجازی و حضوری برای هنرجویان سرتاسر کشور آغاز کردهایم. در 18سالگی، با انتخاب رشته صنایع چوب در هنرستان وارد این حوزه شدم و در دانشگاه آن را ادامه دادم. بدون حمایت نهاد یا سازمان خاصی روش های
کار با انواع چوب و آموزشهای نوین ساخت سازهها را یادگرفتم و سپس وارد بازار کار شدم.
نجار دقیقا چه کار میکند؟
نجاری، حرفهای است که در آن، به چوب بهعنوان ماده اولیه اصلی با ابزار و روشهای مختلف فرم داده میشود. نجار فردی است که کارش تبدیل چوب خام به سازهای قابل استفاده است. در ایران تمام افرادی را که با چوب کار میکنند، با عنوان نجار میشناسند درحالیکه در خارج از کشور متناسب با مهارت هر فرد در زمینه ساخت تزیینات چوبی، کابینت، دکوراسیون داخلی یا خانه تمامچوبی عنوان مشخصی به او اطلاق میشود. این رتبهبندی باتوجه به اشراف فرد بر علم مهندسی و شناخت مواد اولیه مختلف است.
ورود به این حرفه نیازمند داشتن مدرک تحصیلی خاصی است؟
ورود به این حرفه درخارج از کشور نیازمند کسب مدرک تخصصی است اما در ایران شرایط متفاوت است. من مدرک فوقدیپلم را در رشته صنایع چوب گرفتم و در دوره کارشناسی یکی از گرایشهای عمران یعنی مهندسی سازههای چوبی را انتخاب کردم. چون این رشته به مبانی تئوری شیمی و فیزیک چوب مربوط میشد و اطلاعاتی درباره کار با چوب نداشت، از ادامه تحصیل منصرف شدم. برای انتخاب نجاری، رشتههایی مثل علوم جنگل و صنایع چوب که به ساخت نئوپان و امدیاف مربوط میشود هم قابل انتخاب است اما نزدیکترین رشته برای کار در حوزه چوب، مهندسی سازههای چوبی است.
برای نجار شدن چه مهارتهایی لازم است؟
مهارتهای لازم برای این شغل با توجه به نوع محصول متفاوت است. به این مفهوم که با شناخت اتصالات مختلف میتوان با ابزار ابتدایی یک گهواره ساده ساخت یا با استفاده ازدستگاههای پیشرفته و بهروز، سازهای با جزئیات فراوان خلق کرد. نحوه کار با ابزارهای تخصصی و دستگاهها را میتوان از طریق ورود به هنرستان یا مراکز فنیوحرفهای یا شاگردی کردن نزد استاد یادگرفت. پیشنهاد من انتخاب رشته صنایع چوب و کاغذ در هنرستان است زیرا برای ورود به بازار کار و گرفتن جواز کسب، مدرک تحصیلی مرتبط یا دیپلم فنیوحرفه ای لازم است.
سختیهای این شغل چیست؟
چالش اصلی ما در کار با چوب، طبیعی بودن و شکلپذیری آن است؛ یعنی ماده اولیه کار ما همیشه رفتار یکسانی ندارد، مثلا ممکن است بخشی از چوب درخت قابلیت شکلپذیری داشتهباشد و بخشی دیگر این قابلیت را نداشته باشد. یکی دیگر از چالشهای کار ما نگاه جامعه به نجاری است که مانع از ورود خیلی از علاقهمندان به این شغل میشود. من برای ورود به این رشته در هنرستان بهدلیل معدل بالایم با خانواده چالش داشتم اما حالا روزبهروز به تعداد علاقهمندان کار با چوب افزوده میشود و نجاران ازنظر جایگاه شغلی بیش از قبل مورداحترام جامعه قرار میگیرند.
درآمد این شغل چقدر است؟
افراد شاغل در این حرفه از 2 تا 300میلیون تومان در ماه درآمد دارند. بزرگی این بازه بهعلت تنوع سازههایی است که میتوان با چوب ساخت. نجاری مانند گذشته شغل سنتی محسوب نمیشود. مهارت کار با نرمافزارهای مختلف مهندسی و اشراف به علمِ روز، امکان ساخت سازههایی را که در گذشته ماهها زمان میبردهاست، طی چندروز فراهم میکند.
حداقل سرمایه اولیه لازم برای ورود به این شغل چقدر است؟
حداقل سرمایه بسته به نوع پروژه مشخص میشود اما کسی که ابتدای راه است، میتواند با 5میلیون تومان شروع کند. من کارم را با تجهیزات ابتدایی شروع کردم و در مجموعهمان هم ویدئوهای آموزشی داریم که تنها با یک میلیون تومان تجهیزات، میتوان تجربه اولیهای از این شغل بهدست آورد. در پایان به علاقهمندان توصیه میکنم اطلاعات و مهارتهای خود را با علم روز هماهنگ کنند و توجه داشتهباشند که هر روش و مسیری، خروجی خوب و بد دارد و نباید در ابتدای راه خیلی توقعشان بالا باشد.