در کنار افرادی که به کارآفرینی و کسب و کارهای تازه و خلاقانه رو می آورند، کسانی هم هستند که به خاطر علاقه و روحیه محتاط و محافظه کار یا شرایط و محدودیت هایشان، به مشاغل کلیشه ای و پرطرفدار مشغول می شوند اما به شکل شایسته ای از پس انجامِ همین کارهای تکراری برمی آیند، به نحوی که کم کم با موفقیت و اعتبار کاری، درآمد مناسب و رضایتمندی از زندگی رو به رو می شوند. مطالعه تجربیات دو نفر از آدم هایی که به واسطه نگاه متفاوت و تر و تازه شان، به مشاغلِ تکراری، رنگ و بوی غیرتکراری بخشیده اند، خالی از لطف نیست.
یک بورس باز موفق!
چه کسی؟ چه کاری؟
امیر، 35 ساله، مجرد و دانش آموخته رشته مهندسی الکترونیک، برخلافِ بیشترِ همکلاسان و همدوره ای هایش، به جای پرداختن به کاری مرتبط با رشته تحصیلی اش، ده سالِ قبل ترجیح داد با سرمایه ای اندک، وارد بازار بورس شود و با هوش، دقت، صبر، تلاش مداوم و انجامِ معاملات و خرید و فروش های سودآور، سرمایه اش را به شکل چشمگیری افزایش دهد. او درباره کار در بازار بورس می گوید: «سال ها قبل، بورس و بورس بازی، یک کسب و کارِ شیک و اعیانی به حساب می آمد که معمولا سرمایه دارانِ ثروتمند به سراغش می رفتند. اما اکنون، هر جوانِ خلاق و باهوشی می تواند وارد بازار پرفراز و نشیب بورس شود.»
با چه میزان سرمایه؟
حداقل سرمایه ورود به بازار بورس، 100 هزار تومان است. شما با 100 هزار تومان می توانید کار در بورس را شروع و اقدام به خرید سهام های گوناگون کنید. منتها عُرف بازار این است که کسی، با کمتر از 5 میلیون تومان وارد نمی شود. 10 میلیون تومان، یک رقمِ معقول و منطقی برای سرمایه گذاری به حساب می آید که در بدبینانه ترین حالت، حتی اگر ماهانه ۱۰ درصد سود ببرید، یک میلیون تومان درآمد خواهید داشت.
چگونه موفق شویم؟
آموزش، آموزش، آموزش! اولین و مهم ترین گامِ موفقیت در بازار بورس، آموزش است. شما باید قبل از هرگونه سرمایه گذاری، تحت آموزش های حضوری و آنلاینِ افراد یا سایت های معتبر قرار بگیرید و اصطلاحات و مفاهیم بورس مثل حق تقدم، افزایش سرمایه، P/E، اندیکاتور، نمودار و... را نه به شکلِ سطحی، بلکه اصولی و عمیق بفهمید. سایت اینترنتی «سهام یاب» که توسط گروهی از دانشجویان دانشگاه شریف مدیریت می شود، یکی از بهترین منابع آموزش بورس است.
قدم بعد، ثبت نام در یک کارگزاری فعال و خوشنامِ بورس است. کارگزاری های متعددی در بازار بورس فعالند اما «کارگزاریِ مفید» از بقیه شناخته شده تر است. وقتی مدارک لازم را ارائه دادید و فرم های قانونی پر شد، از شما یک امتحانِ کتبی درباره مفاهیم بورس گرفته می شود تا مطمئن شوند شما آموزش های لازم را پشت سر گذاشته اید و سرانجام پس از پنج مرتبه خرید و فروشِ حضوریِ سهام، کد آنلاین بورسی و حساب کاربری شما ایجاد می شود و قادرید به شکلِ اینترنتی به معامله بپردازید.
با شروع فعالیت و دقت به نمودار سهام های موجود در بازار، کم کم دستتان می آید که کدام سهم در حالِ رشد است و به اصطلاح ارزنده است و ارزشِ خرید دارد یا کدام سهم در حال سقوط است و ارزشِ خرید ندارد و اگر قبلا خریده اید، باید سریع بفروشید تا ضرر نکنید.
از تجربیات بورس بازهای حرفه ای استفاده کنید اما صد در صد از آن ها الگوبرداری نکنید. سعی کنید با خلاقیت و دقت به جزییات، روشِ مخصوص به خودتان را پیدا کنید و پیش بگیرید.
فهم روانشناسی بازار از نکات مهم بورس است. روانشناسی بازار یعنی جوّی که بر اثر اخبار، اطلاعات یا شایعات در بازار بورس به راه می افتد.
گاهی برخی صنایع که «عرضه اول» دارند، یعنی دفعه اول است که سهامشان را برای فروش می گذارند، حراج می کنند. سرعت عمل در این جور وقت ها خیلی مهم است.
چه کنیم شکست نخوریم؟
بورس بازها با اصطلاحِ «سفته بازی» آشنا هستند. کسانی، با سرمایه های هنگفت، سهام های شناورِ صنایع بزرگ را می خرند و جمع می کنند و وقتی سهامِ آن واحد صنعتی کمیاب و بازار تشنه شد و همه برای خریدش صف کشیدند، به چند برابر قیمت می فروشند. باید حواسمان باشد که در سفته بازی ها، بازی نخوریم. به شکلِ کلی هم در این کار باید صبور بود، دمدمی مزاج و هیجان زده نبود و بی دلیل و بی تحلیل، اقدام به معامله نکرد.
یک فروشنده موفق!
چه کسی؟ چه کاری؟
مرجان، 32 ساله، متاهل و دانش آموخته مقطع کاردانی عکاسی، از حدود دو سال قبل، با وارد کردن پوشاکِ زنانه و عرضه و فروش در خانه، یک کسب و کار خانگیِ موفق راه انداخته است و درآمد معقول و مناسبی دارد. او درباره نحوه شروع و ادامه کارش می گوید: «دو سه سال قبل، همسرم درآمد مناسبی نداشت و زندگی مان به سختی می گذشت. از طرفی، به این دلیل که مادرِ دو فرزند کوچک هستم، امکان کار بیرون از منزل را نداشتم. یک روز به شکل اتفاقی، در یکی از شبکه های اجتماعی با تبلیغِ یک مزون خانگی مواجه شدم و از روی کنجکاوی تماس گرفتم و متوجه شدم کسانی هستند که یا خودشان و به شکل مستقیم یا با واسطه و به شکل غیر مستقیم، از کشورهای مختلف، پوشاک وارد می کنند و در خانه، به خانواده، دوست، فامیل و افراد مورد اعتماد عرضه می کنند و می فروشند. این درست همان کاری بود که من به دلیل ظاهر مناسب و بیان خوب و امکان حضور در کنار فرزندانم، در آن موفق می شدم. پس قدم های اول را برداشتم.»
با چه میزان سرمایه؟
من روز اول هیچ سرمایه ای نداشتم. منتها با همراهی همسرم، به یک وارد کننده خوشنام و درستکار مراجعه کردم و شرایط را توضیح دادم. آن بنده خدا هم که خانمِ محترم، دست به خیر و باتجربه ای بود، آمد و محل زندگی مرا دید و در نهایت بدون دریافتِ حتی یک برگ چک ضمانت، اعتماد کرد و مقدار محدودی پوشاک در اختیارم گذاشت تا بفروشم. کم کم و با گذشتِ زمان، قلق کار دستم آمد، مشتری های خاص و دائمی پیدا کردم و توانستم مبلغی به عنوان سرمایه خرید پس انداز کنم و در قدم بعد، با مشورت با صاحبکارم، اقدام به وارد کردنِ پوشاک با توجه به سلیقه و ذائقه مخاطبم کردم.
چگونه موفق شویم؟
در این کار تبلیغات مناسب، حرف اول را می زند. این روزها، شبکه های اجتماعی با مخاطبانِ انبوهشان، محل بسیار مناسبی برای تبلیغات رایگانِ خدمات و محصولات شماست. من معمولا تبلیغ محصولاتم را که شاملِ شلوار جین، لباس های اسپرت، پیراهن و کفش های بچگانه، لباس شب و مجلسی است در اپلیکیشنِ دیوار می گذارم و همیشه با استقبال خوبی مواجهم. از طرفی تبلیغات دهان به دهان بین خانواده و دوست و فامیل هم همیشه موثر است و یک عالمه مشتری برایتان جور می کند.
قدم دوم موفقیت، صداقت و قناعت است. شما باید جنسِ باکیفیت با قیمتِ مناسب به مشتری بدهید تا دوباره مراجعه کند. در صورتی که جنسِ بنجل بفروشید یا طمع کنید و قیمت را بالا ببرید، محصول روی دستتان می ماند و شکست می خورید.
در این کار، چون وابسته به وارد کردنِ محصولات جدید و به روز از کشورهای مختلف هستید و گاهی به دلیل بررسی های گمرکی با تاخیر همراه است، بدقولی، موضوع رایجی است. یکی دو بار بدقولیِ وارد کننده و در نتیجه، بدقولیِ شما به مشتری که روی حرف شما حساب کرده است، بی اعتبارتان می کند. مراقب زمانبندی و قول هایتان باشید.
چه کنیم شکست نخوریم؟
خیلی مهم است که هر کسی را به حریم خانه راه ندهید و به بهانه ارتباط با وارد کنندگان یا جذب مشتری، با هر فردی معاشرت نکنید. این کار، پتانسیل زیادی دارد که شما را به ورطه خاله زنک بازی بکشاند؛ مهم است که جدیت، خوشنامی، اعتبار و کلاسِ کاری خود را حفظ کنید تا محیط سالم بماند و اعتماد مشتری و خانواده اش جلب شود. ضمن اینکه کسب و کارهای خانگی، به راحتی می تواند آنقدر شما را سرگرم و مشغول کند که از مسئولیت تان در برابر خانواده غافل شوید. حواستان باشد همواره مرز مشخصی برای کار و زندگی داشته باشید.