از دست 2 همکار مرد رنج می کشم!

نویسنده : تینا امیری روان شناس بالینی از انستیتو روان پزشکی

دختری 31 ساله ام. مشکلی در محل کارم دارم. من فقط دو همکار مرد دارم که هر دو از من کوچک ترند و به قول امروزی ها در گفتار و کردار بسیار راحت برخورد می کنند و در حضور من از روابط خاصی که دارند، سخن می گویند و من هم نمی دانم چرا نمی توانم ناراحتی خود را از این مسئله بیان کنم چنان که هر روز وقتی از محل کار به منزل می رسم، بسیار آشفته ام و حتی اشتهایی به خوردن غذا ندارم. عمیقا از این مسئله در رنجم.

آزارهای کلامی در محیط کاری شامل داستان ها، شوخی ها و طنزهای جنسی، پرسیدن سوالات شخصی به صورت مکرر (در حالی که فرد تمایلی به پاسخ نداشته باشد) یا مطرح کردن هرگونه بیاناتی با مصادیق جنسی، نوعی خشونت علیه زنان تلقی می شود. یکی از پیامد های  خشونت و آزار کلامی در محیط کار، فرسودگی شغلی و تجربه احساس ناخوشایند ناشی از حضور در محیط کار است.
واکاوی رفتار منفعلانه شما
در رفتار منفعلانه، فرد قادر نیست نیازها و عقاید خود را ابراز کند. تاکید بر محیط یادگیری اولیه که در آن پاسخ های رفتاری منفعلانه از طریق سرمشق گیری آموخته شده است، گاهی باعث می شود افراد نتوانند مطالبات خود را مطرح کنند. برای مثال زمانی که والدین بیش از اندازه کودک خود را کنترل کنند یا زمانی که والدین کمرو یا خجالتی باشند، کودک فرصت یادگیری درخواست کردن جرئت مندانه را نخواهد یافت؛ از سوی دیگر ممکن است به دلیل آموزه های شما درباره نقش جنسیتی تان، شما برخی رفتارها را بپسندید و برخی را ناپسند در نظر بگیرید. برای مثال گزاره «دختر خوب ،  دختری است که اعتراض نمی کند» ممکن است در ذهن شما جدای از شرایط آن، نوعی باور تلقی شود. دلایل ناتوانی خود را  در بیان درخواست تان بررسی کنید. از خود بپرسید چرا نمی توانید درخواست خود را برای متوقف ساختن رفتار ناخوشایند همکاران تان مطرح کنید؟ سپس در صورتی که افکاری از جنس آن چه که در بالا گفته شد در خود یافتید، سعی کنید به شیوه زیر، آن را با افکار دیگری جایگزین کنید.
با همکاران تان این گونه رفتار کنید
افراد حق دارند نیازها و تمایلات خود را در صورتی که به دیگران آسیبی وارد نکند، ابراز کنند و درصدد برآوردن آن برآیند. به خود یادآور شوید حق دارید در مقابل رفتاری که شما را آزار می دهد، ایستادگی کنید و درصدد توقف آن برآیید. ویژگی رفتار جرئت مندانه، معقول و منطقی بودن آن است که درباره خواسته شما کاملاصدق می کند . این نوع رفتار، یک مهارت است که فرد می تواند آن را بیاموزد. در واقع لازم است شما درخواست خود را با لحنی بیان کنید که منتقل کننده اهمیت درخواست تان باشد. دقت کنید هیچ ضرورتی برای پرخاشگری و رفتار توهین آمیز وجود ندارد، تنها به صورت قاطعانه بیان کنید: «نحوه برخورد شما مناسب محیط کار نیست و این رفتار شما من را ناراحت می کند.» در ابتدا درباره تاثیرات ادامه این رفتار ناخوشایند صحبت کنید. برای مثال می توانید بگویید ادامه این رفتار شما محیط کار را برای من ناخوشایند می کند و بر انجام وظایفم تاثیر می گذارد، به ناچار در صورت ادامه یافتن آن، مجبور می شوم رفتار شما را به رئیس اداره گزارش کنم. سپس درخواست متوقف ساختن رفتار را بیان و اضافه کنید تمایلی ندارید برای آن ها مشکلی ایجاد شود بنابراین امیدوار هستید که به این رفتارشان پایان دهند. در صورتی که رفتار ایشان ادامه یافت، مراتب نارضایتی خود را به فردی با موقعیت بالاتر گزارش کنید. اگر در اجرای این روند، با مشکلی مواجه شدید به شما توصیه می کنم از یک روان شناس، کمک تخصصی دریافت کنید تا به صورت قدم به قدم نحوه رفتار جرئت مندانه را به شما آموزش دهد. به خاطر داشته باشید سکوت شما در مقابل همکارانتان منجر به ادامه رفتار ایشان و حمل بر بی تفاوتی یا رضایت شما از شرایط موجود می شود بنابراین بکوشید قاطعانه رفتار آن ها را متوقف کنید.