از دنیای روان شناسی
تعداد بازدید : 35
اختلال بیشفعالی محرک اصلی خودکشی
اختلال بیشفعالی که معمولا با مشکل تمرکز و بیتوجهی همراه است، ممکن است به بروز مشکلات روانی دیگری نظیر افسردگی، بیاشتهایی، اختلال استرس پس از سانحه یا حتی اقدام به خودکشی منجر شود. اختلال بیشفعالی ناشی از مشکلاتی در وضع عصبی در روند رشد است. بر اساس نتایج یک پژوهش در دانشگاه آگسبورگ آلمان، افراد مبتلا به اختلال بیشفعالی ۳۰ درصد بیشتر تمایل به خودکشی دارند و احتمال افسردگی مزمن در آنها هم ۹ درصد بیشتر است.
آسیبهای دومینووار درماننشدن بیشفعالی
دکتر دنیس فرویر، سرپرست گروه این پژوهش و رئیس بخش همهگیری دانشگاه آگسبورگ آلمان، گفت: «بیشفعالی و گرایش به خودکشی نوعی رفتار تکانشی است که ممکن است به عوامل ژنتیکی ربط داشته باشد». تکانشگری یا اقدام به عمل ناگهانی یکی از نشانههای مهم در اختلال بیشفعالی است و ارتباط نزدیکی با اقدام به خودکشی دارد. در واقع، این پژوهش نشان میدهد که بیشفعالی و افسردگی هر دو از محرکهای اصلی خودکشیاند. افراد مبتلا به بیشفعالی ۱۸ درصد بیشتر در معرض اختلال استرس پس از سانحه قرار دارند. اگر فردی هم به بیشفعالی و هم به افسردگی مبتلا باشد، احتمال اختلال استرسی پس از سانحه در او ۶۷ درصد افزایش مییابد. این پژوهش همچنین نشان داد که بین بیشفعالی و بیاشتهایی عصبی یا اختلال در خوردن ارتباط نزدیکی وجود دارد. اختلال در خوردن یا بیاشتهایی عصبی اختلالی است که در آن فرد مبتلا با ترس شدید از افزایش وزن روبهروست. فرد مبتلا به این عارضه برای پرهیز از اضافهوزن معمولا پس از صرف غذا استفراغ عمدی میکند یا به سراغ مُلینها و محصولات کمک رژیمی میرود. متخصصان در این حوزه میگویند: «بیاشتهایی واقعا ربطی به غذا ندارد. روشی ناسالم و تهدیدکننده در زندگی است که باعث میشود افراد از این راه مشکلات عاطفی را تحمل کنند. فرد مبتلا به اختلال بیاشتهایی اغلب لاغری را با عزتنفس یکی میگیرد.»
نتایج این پژوهش تعجبآور نبود؟
دکتر گرینبلات که کتابهایی در حوزه درمان اختلال بیشفعالی در کودکان و پرخوری و اعتیاد به غذا نوشته است، میگوید: «نتایج پژوهش جدید خیلی تعجبآور نبود، زیرا ارتباط ایدیاچدی با بسیاری از اختلالهای روانی دیگر بهخوبی شناخته شده است و البته که مبتلا بودن به بیشفعالی به این معنی نیست که به اختلالهای دیگر مبتلا نیستیم.» در این پژوهش، محققان در جستوجوی ارتباط بین ایدیاچدی و هفت اختلال روانی دیگر بودند، از جمله بیاشتهایی عصبی، اضطراب، اختلال دوقطبی، افسردگی مزمن، پیتیاسدی یا استرس پس از سانحه، اسکیزوفرنی و دستکم یک بار اقدام به خودکشی. محققان در این پژوهش به ارتباط مستقیم بین اختلال ایدیاچدی(بیشفعالی) و افسردگی مزمن پی بردند. آنها همچنین متوجه شدند که این دو اختلال همراه با هم و به سهم خود به اختلال استرس پس از سانحه و اقدام به خودکشی دامن میزنند. ناگفته نماند که محققان بین دیگر اختلالهای روانی مانند اختلال دوقطبی، اضطراب، اسکیزوفرنی و اختلال بیشفعالی و افسردگی مزمن ارتباط خاصی پیدا نکردند.
شماره
اورژانس اجتماعی
123